Stiri Recente05.01.2015 - COMISIOANELE ABUZIVE - Avem solutii

O problema cu care se confrunta foarte multi consumatori in prezent este aceea a introducerii sau majorarii comisioanelor de catre societatile de credit exitente in Romania. Inainte de plata acestor comisioane, este bine ca persoanele sa isi cunoasca drepturile pe care legea le acorda consumatorilor.

Astfel, potrivit legislatiei in vigoare, orice modificare ulterioara a costurilor inscrise la semnarea contractului sau aplicarea de costuri aditionale pe durata creditului nu pot fi facute decat cu acordul expres al imprumutatului. In astfel de situatii, debitorul care a fost instiintat de aplicarea unui comision care nu a fost inscris in cuprinsul contractului de credit va putea face verificarea inscrierii unei clauze privitoare la dreptul institutiei de credit de a modifica sau aplica noi costuri pentru creditul contractat de consumator. In cazul in care o astfel de clauza exista, beneficiarul creditului va trebui sa aiba cunostinta despre faptul ca aceasta clauza a fost negociata direct la momentul incheierii contractului, consumatorul exprimandu-si la semnarea contractului acordul cu privire la existenta unei astfel de prevederi.

In schimb, daca institutia de credit a aplicat aceste costuri suplimentare fara o baza contractuala, in mod unilateral, o astfel de practica se inscrie in categoria practicilor abuzive, care sunt sanctionate de legile romane in vigoare.

Un alt abuz la care sunt supusi persoanele care au contractat credite este reprezentat de majorarea ratei dobanzii in mod unilateral de catre institutiile de creditare.

Pentru a putea aplica legal astfel de majorari, comerciantii - societati de credit sunt obligati sa respecte anumite cerinte minimale de informare a clientului: la momentul incheierii contractului, creditorul are obligatia legala de a prezenta imprumutatului o descriere a conditiilor creditului, cuprinzand valoarea creditului, valoarea DAE, rata dobanzii precum si schema de rambursare a creditului.

Pentru creditele la care se aplica o dobanda variabila, consumatorul trebuie sa fie informat, in scris, cel tarziu in momentul incheierii contractului de credit, cu privire la dobanda anuala si costurile aplicabile de la data incheierii contractului de credit, precum si asupra conditiilor in care acestea pot fi modificate.

Formula de calcul prin care se stabileste dobanda anuala trebuie expres prevazuta in clauzele contractuale, factorii in functie de care dobanda va putea varia trebuind sa fie clar determinati, pentru intelesul carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate.

In cazurile in care imprumutatul este supus unor majorari constante a ratei dobanzii pentru creditul contractat sau nu este anuntat cu privire la modificarile survenite pe parcursul derularii creditului, are posibilitatea de a cere explicatii scrise de la reprezentantii creditorului, cu privire la necesitatea si legalitatea majorarii nivelului dobanzii sau a costurilor aferente creditului.

Alina Ciocanea-Hristescu, Avocat Asociat - Hristescu, Ciocanea si Asociatii


Arhiva stiri